„Indulj el egy úton…” Kallós Zoltán életművét összegző kiállítás
Október 13–22.

Csíkszereda, Mikó-vár, Csíki Székely Múzeum

Ki is Kallós Zoltán?

Kutató, gyűjtő, a szó legnemesebb értelmében: tanító! Az általa Erdélyben és Moldvában gyűjtött néprajzi, népzenei anyag a mai napig páratlan. Korán felismerte a hagyományos kultúra gyorsuló változását, és életét mintegy küldetésként teljesen a kutatásnak szentelte.

Kallós Zoltán kutatásai során nem idegenbe ment, azok között kutatott, akik között felnőtt. Kodály Zoltán által is számára hivatásként adott népzenekutatás élete során nem volt egyszerű. A sikeres munkavégzéshez Kodálytól egy LoeweOpta típusú magnetofont, kapott, amit számos magnetofon követett a hatósági elkobzások következtében.

Meghatározó szerepe volt mind a magyarországi, mind a romániai magyar táncházmozgalom megszületésében és kibontakozásában, mai eredményeiben és megújulásában. Személyes kapcsolatrendszerén keresztül önzetlenül segítette hozzá a népzene, néptánc, népköltészet iránt érdeklődő teljes generációkat a Mezőség, Gyimes, Kalotaszeg és Moldva népéletének megismeréséhez és megéléséhez.

Kallós Zoltán, aki „…kaput nyitott ki, amelyhez csak neki volt kulcsa”. E szélesre tárt kapun át vált megismerhetővé, tudományosan feltárhatóvá, megőrizhetővé és a legszélesebb körben újraélhetővé az a tudás, ami nélküle talán nyom nélkül elmúlt volna. Kallós Zoltán választott útját kívánjuk útitársaival együtt látogatóink elé tárni.

top