HAGYOMÁNYŐRZÉS
Október 12.
A Székelyföld Napok Maros megyei megnyitója

Az ünnepi program népviselet-bemutatóval kezdődik a Kultúrpalota Kistermében délután 5 órakor. Az autentikus népi viseletek jelentősége a XXI. század elején című előadáson dr. Asztalos Enikő és dr. Barabás László néprajzkutató bemutatja a Maros megyei népviseleteket. A kistérségek, falvak sajátos népviseletét a különböző településekről érkező fiatal párokon lehet majd megcsodálni, a ruhák jellegzetességeiről dr. Asztalos Enikő fog beszélni.
19 órától a Kultúrpalota Nagytermében az ünnepi köszöntők után a Maros Művészegyüttes, a Bekecs Néptáncegyüttes, valamint a Napsugár Ifjúsági Néptáncegyüttes rendkívüli előadása keretében Marosszék legszebb táncaiból kaphat ízelítőt a nagyérdemű közönség.
Szervezők: Maros Megyei Tanács, Maros Művészegyüttes
Helyszín: Marosvásárhely, Kultúrpalota, Kisterem


Székely hagyományok − bevezetés a székelyek kultúrájába

Október 19., 17.00 – Haszmann Pál Múzeum, Csernáton
Október 19., 19.00 – Kézdiszentléleki Közösségi Ház
Október 20., 19.00 – Erdővidék Múzeuma, Barót
Könyvbemutató és filmvetítés
A Pozsony Ferenc egyetemi tanár és Kinda István néprajzkutató által összeállított háromnyelvű Székely hagyományok – bevezetés a székelyek kultúrájába című kiadvány Háromszék gazdag kézműves tárgyi és épített öröksége, valamint néphagyományai köréből mutat be egy csokorra valót. A válogatás során a szerzők arra figyeltek, hogy napjainkban is fellelhető hagyományelemeket tárjanak az érdeklődők elé. A kötet mellé kísérőfilm is készült Erdély András (riporter), Várkonyi Eszter (rendező) és Vargyasi Levente (vágó/operatőr) közreműködésével. A kiadványban a szerzők összesen 20 népszokást, mesterséget és ételkülönlegességet mutatnak be, a mellérendelt 53 perces dokumentumfilm szintén az élő hagyományok világába kalauzolja a nézőt. A Sepsiszentgyörgy Önkormányzata és a bukaresti Közpolitikák Intézete által végigvitt projektet az EGT Finanszírozási Mechanizmus 2009–2014 keretéből finanszírozták.

A házilaska útja Csernátonban − interaktív foglalkozás diákoknak

Eltűnőben levő hagyományos termékeink közé tartozik a házilaska, amelyet ma már ritkán készítenek otthon, holott pár évtizede még hozzátartozott a vasárnapi húsleveshez. A házilaska elkészítési folyamatát mutatják be a gyermekeknek, kezdve a vízimalomban őrölt liszttől a kóstolásig, természetesen számos kulturális kitérővel
megtűzdelve. A résztvevők nemcsak követik a folyamatot, hanem a helyi asszonyok segítségével maguk is kipróbálják a laskatészta gyúrását, nyújtását, felvágását.

A kenyér útja Kisbaconban − interaktív foglalkozás diákoknak

Igazi mesefaluba látogatunk, ahol a program a kalász meséjével kezdődik Benedek Elek szobránál, majd felkerekedve a kenyér útjára nemcsak legfontosabb eledelünk készítési folyamatával ismerkedünk, hanem belekóstolunk Kisbacon varázslatos hangulatába is. A programhelyszínek – vízimalom, tájház, régi papilak, Benedek Elek Emlékház, bábkiállítás – sorba fűzve további értékekkel bővítik a kenyérhez kapcsolódó gasztronómiai élményt. A kenyér útja végén természetesen ott gőzölög a kemencéből frissen kivett, igazi pityókás házikenyér, de menet közben a kürtőskalács elkészítésével is megismerkedhetünk.

Múzeumpedagógiai tevékenységek a csernátoni Haszmann Pál Múzeumban Háromféle foglalkozást is kínál a csernátoni Haszmann Pál Múzeum a Székelyföld Napokon.

A Régi mesterségek nyomában a diákok a székely népi életformával ismerkedhetnek a skanzenben felépített székely házakban elrejtett feladatok segítségével. A foglalkozásnak van gyakorlati része is, ahol apró, hazavihető tárgyat készíthetnek a témához kapcsolódóan. Ajánlott korosztály: előkészítő – 12. osztály.
A múlt század elején még közel félszáz udvarház volt Csernáton község területén, a sétára induló érdeklődő ma már csak 11 kúriát talál a községben. Ezekkel az épületekkel, a bennük lakó családok életével, életformájával foglalkoznak az Élet a kúriákban című foglalkozáson. A gyakorlati részen címertervezéssel és egyéb érdekességekkel várják az érdeklődőket. Ajánlott korosztály: 5–12. osztály. Az első világháború írott és tárgyi emlékeivel ismerkednek a „Tudatom, hogy én még jól vagyok…” című foglalkozáson. A tárlatvezetés után többféle feladatot is megoldhatnak, ilyen a Tábori lap írása vagy a Végelbocsátó-levél rajzolása, színezése.
Ajánlott korosztály: 7–12. osztály.

top