NÉPTÁNC
Most múlik. Tragikomikus játék – székelyföldi turnén a Maros Művészegyüttes
Október 13–16.: Erdélyi Hivatásos Táncegyüttesek találkozója,
Sepsiszentgyörgy
Október 17., Csíkszereda, 18.00 – Most múlik – előadás
Október 18., Barót, 19.00 – Most múlik – előadás

A Most múlik a humor és a paródia eszközeivel magát a népzene és néptánc mai színpadi, de akár táncházi formáit is görbe tükör elé teszi. Nemcsak a kortárs néptánc lehet kérdéses, hanem a megrögzött „eredetihez” való ragaszkodás is. Válságban van-e a néptánc, elavult-e, és tényleg van-e még táncházmozgalom, vagy csak vásár, és abból is a kirakodó? És akkor születik-e újabb csillag?
A cím természetesen szimbolikus, a szemünk előtt tűnik el, múlik el a tradíció, átalakul a hagyományos népzene és néptánc, és utal a Csík zenekar világzenei „slágerére” is, vagyis recept a sikerre.
Az előadás zenéje szerkesztett és feldolgozott népzene, kis részben úgynevezett világzene is. A zene élőben, hagyományos hangszereken szól: hegedű, brácsa, nagybőgő, harmonika, furulya, klarinét, gardon. De a versenyben előfordulhat más hangszer is, például a doromb. A szereposztás, a tánckar: két pár széki, hagyományos viseletben, a többiek versenyzők, táncosok és énekes szólisták változó és cserélődő jelmezekben. A versenyzők közül kiemelkedik egy táncos, aki eleinte „kezes”, majd „műsorvezető”, végül „sztár” lesz.
Koreográfus: KÖNCZEI ÁRPÁD

A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes előadásai
Sepsiszentgyörgy, október 15, 11.00
„Táncoljatok! – táncosok a táncról”
Az előadás rendezője Gábos Endre saját táncetűdje felhasználásával rendezett, szerkesztett egységes színpadi produkciót. Az előadás során gyimesi, nyárádmagyarósi, gyergyói, szentbenedeki, szatmári, mérai, buzai és vajdaszentiványi táncokat láthatnak nézők.

Csíkmindszenti Sportcsarnok október 22., 18.30
„A magyar tánc évszázadai”
A magyar népművészet, néptánc és népzene egyedülállóan izgalmas világába kalauzol a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes előadása. Az ismeretterjesztő néptáncműsor rendezője és koreográfusa Diószegi László. A magyar tánc évszázadai című műsorban az alkotók a magyar néptánc történeti,táji tagozódását, művelődéstörténeti hátterét
és európai kultúrtörténeti összefüggéseit kívánják bemutatni. Az előadás könnyed, ismeretterjesztő stílusban, tánccal és zenével gazdagon illusztrálva ismerteti a különböző tánctípusokat, a zenekíséret jellegzetességeit
és kitér a népviseletek bemutatására is.

A Kis-Balaton Táncegyüttes Háromszéken

Október 14., 20.00 – Bölön, kultúrotthon
Október 16., 18.00 – Sepsiszentgyörgy, Kónya Ádám Művelődési Ház

Sepsiszentgyörgy és Balatonszentgyörgy testvérkapcsolata már évtizedes múlttal rendelkezik, a települések küldöttségei évente látogatják egymást. A kulturális kapcsolat az utóbbi években vált intenzívebbé. A Kis-Balaton Táncegyüttes 1965 óta létezik, igazi baráti közösségként működik, tagjai olyan balatonszentgyörgyi és környékbeli fiatalok, akik nem csak a tánc iránt érdeklődnek, hanem a próbákon, műsorokon kívül is összetartó csapatot alkotnak. A táncegyüttes művészeti irányvonala az autentikus táncstílus, emellett megjelennek a dramatikus formák is, ahol a műsorszámok mondanivalóval megtűzdelt tánckoreográfiák. A Székelyföld Napok keretében Bölönben és Sepsiszentgyörgyön vendégeskedik a balatonszentgyörgyi Kis-Balaton Táncegyüttes.

Október 15.
18.00 „Fordulj egyet karikára!” – A székelykeresztúri Kispipacsok folklórműsora
Szervezők: Pipacs Ifjúsági és Kulturális Egyesület, Hajdina Kulturális Egyesület, Hargita Megye Tanácsa,
Hargita Megyei Kulturális Központ|Helyszín: Marosludasi Művelődési Ház

Október 16.
11.00 Húszéves a Gyöngyharmat Néptáncegyüttes
Szervezők: Gyöngyharmat Egyesület, Gyöngyharmat Táncegyüttes, Zabolai Polgármesteri Hívatal,
Csángó Néprajzi Múzeum, Mikes család
Helyszín: Zabola, Mikes-kastély, Csángó Néprajzi Múzeum, Zabolai 1. Számú Művelődési Ház „Zeng a lélek, zeng a szó...” – a Százlábú Néptáncegyüttes folklór műsora
Október 21., 19.00 – kökösi kultúrotthon
Október 22., 19.00 – árkosi művelődési ház

Nagymértékben meghatározza egy fiatal személyiségének kialakulását az, ha egy olyan erős közösség tagja, mint amilyen a Százlábú Néptáncegyüttes. Az idén tízéves fennállását ünneplő együttes sikerének titka a szeretet és az összetartás, amely hosszú távon is formálja a gyermekeket és a fiatalokat. A Székelyföld Napokon bemutatott folklórműsor felnőtt- és gyermekközönség számára egyaránt élvezhető program. A Virág Endre és Virág Imola által összeállított műsor moldvai, felcsíki, mezőségi, kalotaszegi és szászcsávási táncokat tartalmaz. Az előadás alatt Maros menti népzene és füzesi ritka fogásolás is elhangzik.

A Száztagú Székely Férfikórus
október 16., 11.30 Csíksomlyói ferences templom
október 23., 18.00 Marosvásárhely, Maros Művészegyüttes előadóterme

A Száztagú Székely Férfikórus:
• a Székelyudvarhelyi Székely Dalegylet Férfikórusa, karnagy Kovács László
• a Gyergyószentmiklósi Ipartestület Férfikara, karnagy Molnár Katalin
• a Sepsiszentgyörgyi „Kónya Ádám ” Művelődési Ház Magyar Férfidalárdája, karnagy Jakab Árpád
• a Csíkborzsovai Férfikórus, karnagyok Ványolós András és Biró Zsolt Imre

top