5. Székelyföldi Grafikai Biennálé

A Székelyföldi Grafikai Biennálé 2010-ben jött létre a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ és a Kovászna Megyei Művelődési Központ kezdeményezésére. Célkitűzése a lokális és az univerzális egymás mellé helyezésén keresztül meghatározni Székelyföld és a Kárpát-medence képzőművészeti projektjeinek helyét a globális trendekben, illetve megismertetni a világ más tájain megszülető képzőművészeti szemléletmódokat.

A szervezők azzal a szándékkal indították útnak a Biennálét, hogy népszerűsítsék és támogassák a régió kortárs grafikai kezdeményezéseit, és lehetőséget adjanak a grafikusművészeknek a nagyközönség előtt való bemutatkozásra, maximálisan tiszteletben tartva az alkotók sztereotípiáktól mentes szabadságát a képi formanyelv eszközének, technikájának és hordozójának megválasztása tekintetében. A rendezvény érvényes, gondolatébresztő képi valóságot törekszik felmutatni a nagyközönség számára a vizuális tartalommal túlzsúfolt hétköznapokban.

Az eddigi négy kiadás során a Székelyföldi Grafikai Biennálé nemcsak Románia, de a térség legnagyobb ilyen jellegű megmérettetésévé vált. Nemcsak a beküldő országok (41), művészek (507) és munkák (1238) száma nő exponenciálisan, a rendezvény szakmai minőségét is egyre rangosabb fórumok ismerik el, mint például a krakkói grafikai Biennálé.

2018-ban tízhetes jelentkezési időszak alatt 2249 pályamunka érkezett be összesen 934 alkotótól, 58 országból, ami közel kétszeres növekedést jelent az előző kiadáshoz képest. A Biennálé zsűrijét nemzetközi szinten elismert művészettörténészek és képzőművészek alkotják: dr. Cristian Aurel Opriș, a Kolozsvári Művészeti Egyetem docense; dr. Erőss István, az egri Eszterházi Károly Egyetem Vizuális Művészeti Intézetének tanszékvezetője; Liu Chun-Lan, a Tajvani Nemzeti Művészeti Egyetem tanára, dr. Anca Boeriu a Bukaresti Nemzeti Művészeti Egyetem adjunktusa; Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész, az EMŰK vezetője, Kónya Ábel, a debreceni Modem vezető kurátora és Ferencz S. Apor képzőművész.

Az elmúlt évtized tapasztalatai azt mutatják, hogy a pixel alapú kép és a hagyományos grafika viszonya sokkal összetettebb kérdéseket vet fel, mint az az első megközelítésre tűnt. Egy jótékony, megtermékenyítő átjárás figyelhető meg a digitális és analóg világ között, mely kibővítette a grafikai kép kifejezésbeli lehetőségeit, új horizontot nyitva meg a grafikai képalkotás terén.

A 2018. október 12-14. közt zajló „G5” Biennálé ezen kölcsönhatások bemutatásához biztosít lehetőséget, Hargita, Kovászna és Maros megyék tanácsai, valamint a Kovászna Megyei Művelődési Központ és a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ közös szervezésében.

Kiemelt programok:

1.
Az 5. Székelyföldi Grafikai Biennále hivatalos megnyitója
Erdélyi Művészeti Központ, Sepsiszentgyörgy,
2018. október 13., 17 óra


5. Székelyföldi Grafikai Biennále – Díjátadó gála
Tamási Áron Színház, Sepsiszentgyörgy,
2018. október 13., 18 óra

top