Vásárok

XII. Híres Káposztavásár és Fesztivál, Gyergyószárhegy

2018. Október 12-14.

Szárhegy nevét hallvasok minden eszébe juthat az embernek: a Lázár-kastély, a ferencesek kolostora, a híres bádogos, Rafi Lajos költő Földhöz vert csodája és mindezek mellett a Cárina meg a káposzta. A XII. Híres Szárhegyi Káposztavásáron és Fesztiválon nemcsak a szárhegyi káposztát, hanem a dolgozó székely embert is ünneplik.

Színes programokkal és levédett szárhegyi káposztával várják a látogatókat.Évek óta szokásos módon zajlik a termés iránti hálaadás: a rendezvény megnyitója után lóháton és szekereken a helyi táncosok, hagyományápolók és érdeklődők levonulnak a Cárinába, Szárhegy káposztáskertjébe a termés számbavételéért, megáldásáért. A programsorozat újdonságokkal és érdekességekkel csábítja a látogatókat: a délelőttöt gyerekfoglalkozások és főzőversenyek teszik mozgalmassá, az ünnepnap hagyományos módon zenés mulatsággal ér véget.

 

Szépvízi káposztavágás és vásár

2018. Október 1214.

Idén 11. Alkalommal zajlik az ünnepélyes szépvízi káposztavágás és vásár a település – Szépvíz, Borzsova és Csíkszentmiklós – káposztaföldjeként ismert Nád-dűlőben. A rendezvény október 13-án, szombaton reggel nyolc órakor kezdődik a községbeli és vendégtelepülésekről érkező hagyományőrzők felvonulásával, akiket a fúvósok kísérnek. A káposztaszüret már a kora reggeli órákban megkezdődik a dűlőben, ahová várják azokat is, akik vásárolnának a frissen vágott zöldségből. A káposzta eladása mellett termékvásáris lesz, amelyen a helyi és környékbeli termelők kínálják majd portékáikat. Természetesen idén sem maradhat el a káposztás ételek főzőversenye. Szépvízen a nádi káposztavágás az egész község ünnepe, amivel tulajdonképpen az évi mezőgazdasági munkák végét is jelzik.

 

Csíkszéki Mézfesztivál és Hagyományos Termékek Őszi Vására

Csíkszereda, Szabadság tér

2018. október 12-13. között kerül megrendezésre a Csíkszéki Mézfesztivál és a Hagyományos Termékek Őszi Vására. Látogasson el Ön is az őszi vásárra és válogasson a hagyományos- és helyi termékekből, valamint a méhészeti termékek színes kínálatából.

 

Local Farmers’ Market, Marosvásárhely

Október 19., 8.00–19.00

Marosvásárhelyen már több mint két éve szervezzük meg a Local Farmers’ Market elnevezésű vásárt, ahol minden hónap harmadik péntekén a helyi termelők az évszaknak megfelelő, minden érzékszervet csiklandozó termékekkel várják a látogatókat.
A vásárlóknak rendszeresen lehetősége nyílik egészséges, helyi termékeket beszerezni, mint például a finomabbnál-finomabb kézműves sajtok és hentes termékek, szemet gyönyörködtető ékszerek, vagy illatos szappanok, teák, fűszerek stb.
A Local Farmers Market igazi családias hangulatot varázsol minden hónap harmadik péntekén a Petry Bistro – Grill&Wine udvarába és a Rákóczi lépcső alatti kisutcába. Sok látogatónak ez az alkalom nem csupán vásárlási lehetőséget nyújt, hanem baráti, családi programként is szolgál. Szeretettel várunk mindenkit!

top