Koncert – Brassói mise – „Credo in unum Deum”

Október 15., vasárnap, 19 óra, Csíksomlyói Kegytemplom

Brassói mise – „Credo in unum Deum”

A brassói ősbemutató után a Székelyföld Napok keretében Csíkszeredában csendül fel a Brassói Mise október 15-én, vasárnap 19 órától a Csíksomlyói Kegytemplomban.  A zenemű a reformáció 500 éves évfordulója alkalmából született öt kortárs zeneszerző tollából.

A Brassói mise, mely a „Credo in unum Deum” címet viseli különböző felekezetű (katolikus, evangélikus, lutheránus, ortodox) és etnikumú (magyar, román, szász) közösségeket hoz össze, akik öt nyelven (magyarul, németül, angolul, románul és latinul) szólalnak meg a Úr dicsérete nevében a zene által.

A Brassói mise egy középkori mise szerkezetét követi és a részeket a következő zeneszerzők írták:

KYRIE – Szalay Zoltán (Csíkszereda)

GLORIA – Steffen Schlandt (Brassó)

CREDO – Heinz Acker (Baden-Wüttemberg)

SANCTUS BENEDICTUS – Șerban Marcu (Brassó)

AGNUS DEI – Brita Falch Leutert (Norvégia)

A Brassói Bach kórus képezi a projekt magját, hozzá csatlakoznak más erdélyi evangélikus kórusok Szebenből, Medgyesről, Szászrégenből, illetve a csíkszeredai Lux Arumque kamarakórus. Szólistaként közreműködnek;  Cristina Radu, Carmen Topciu, Răzvan Sararu és Dan Popescu, orgonán Amalia Goje és üstdobon Kertész János.

A projektet kezdeményezték és támogatták: a brassói Honterus Közösség, Brassó Város Őnkormányzata, a Romániai Evangélikus Egyház, a Brassói Evangélikus-Lutheránus Egyházközség

A Csíkszeredai koncert létrejöttét lehetővé teszik: Hargita Megye Tanácsa, Hargita Megyei Kulturális Központ, Csíksomlyói Kegytemplom - Pápai Kisbazilika, SC. Panudit SRL.

top