Zilele Ținutului Secuiesc, ediția a VII-a, 12-23 octombrie 2014
Ținut Secuiesc vizibil

Să facem vizibil Ținutul Secuiesc! – acesta este țelul urmat de către organizatorii Zilelor Ținutului Secuiesc, consiliile județene Covasna, Harghita și Mureș, instituțiile culturale și artistice, organizațiile civile din cele trei județe.

Scopul nostru este ca această regiune istorică și culturală, cu trecutul și prezentul aparte, cu valorile unice, să fie cât mai cunoscută. Inițiativa noastră comună – mulțumită muncii concertate și a eforturilor persistente, a consecvenței – încet, dar sigur începe să producă efectele scontate: în ultima perioadă am reușit să redesenăm regiunea noastră pe harta artei plastice contemporane prin intermediul Bienalei de Artă Grafică a Ținutului Secuiesc, manifestare devenită internațională; am reușit să facem cunoscută această regiune pe harta sportului internațional prin intermediul Turului Ciclist al Ținutului Secuiesc, competiție internațională la care participă an de an echipe din elita mondială; iar în domeniul culturii teatrale maghiare, artiștii plastici, interpreții de muzică veche, clasică sau de jazz, revistele culturale, editurile prin cărțile publicate ne dovedesc că bobul semănat acum câțiva ani a prins rădăcini, a răsărit, iar rezultatul muncii noastre începe să se vadă.

Împreună am demonstrat celor din jurul nostru că Ținutul Secuiesc nu este un muzeu, în pofida faptului că ținem la valorile noastre tradiționale, că este încă vie cultura noastră populară. Nu trăim într-un muzeu în care oameni îmbrăcați în costume populare cântă, dansează și spun poante cu secui. Locuitorii Ținutului Secuiesc, cunoscându-și și conservându-și tradițiile, creează noi valori care îi leagă de trendurile culturale internaționale, valori care sunt înțelese, acceptate și apreciate pretutindeni.

Producătorii din Secuime reprezintă o mare forță, deoarece lucrând în comun, înregistrează succese în desfacerea produselor, muncind zi de zi pentru a nu depinde de alții. Un alt izvor de energie sunt valorile spirituale: cunoștințele științifice, crearea de valori la nivel mondial. În viziunea îngustă a unor politicieni, cultura doar risipește banii. Noi avem convingerea că fiecare ban cheltuit pe cultură este o investiție cu grad mare de randament: valorile culturale într-un final se convertesc în valori materiale. Pe cultură – și aici putem vorbi de cultura clasică, arta plastică, evenimente culturale și artistice, învățământ, cercetare științifică, cultura de masă de calitate sau evenimente eclesiastice care angrenează mase mari de oameni – putem clădi turism, servicii, economie. Dar baza trebuie să fie solidă!

Zilele Ținutului Secuiesc constituie această bază solidă. Din acest considerent punem mare accent pe organizarea de evenimente generatoare de cultură. Munca de organizare o facem în comun, pentru că numai așa putem avea randament și putem obține rezultatul scontat. Și în acest mod dorim să facem cât mai vizibil Ținutul Secuiesc. Iar de roadele muncii noastre comune, vrem să profităm tot în comun.

Borboly Csaba
președinte
Consiliul Județean Harghita
Péter Ferenc
președinte
Consiliul Județean Mureș
Tamás Sándor
președinte
Consiliul Județean Covasna
top