Kalákázzunk, ünnepeljünk a XIII. Székelyföld Napokon

Maros, Hargita és Kovászna megyék immár 13-ik éve igyekeznek bemutatni Székelyföld sajátos értékeit, szellemi és tárgyi javait, hagyományait a Székelyföld Napok rendezvénysorozat keretében. Az évente megrendezésre kerülő eseménysorozat gerincét a megyei kulturális intézmények által utaztatott, elcserélt programok adják, illetve a székelyföldi települések által betervezett saját rendezvények. Így válik igazán közösségi eseménnyé a Székelyföld Napok.

Idén a „kaláka” jegyében kerül megrendezésre a programsorozat október 7-16-a között. A kaláka emberemlékezet óta természetes része az egyszerű ember életének. Olyan társasmunka, amelynél a közösség tagjai egymásnak kölcsönösségi alapon munkát végeznek, s amelynél a segítők együtt, egyszerre, társaságban, s rendszerint szórakozással egybekapcsoltan dolgoznak.

„Olyan eseménysorozatottal készülünk, amelyek jelképeznek, összekötnek minket”, fejtette ki a Marosvásárhelyen tartott sajtótájékoztatón Barabási Attila, a Maros Művészegyüttes igazgatója. A rendezvény Maros megyei koordinátora hozzátette, a tíz nap alatt lesznek koncertek, kiállítások, színházi és bábszínházi, valamint néptáncelőadások, és a Székely Népi Gyermekegyüttes is most ünnepli a 65. évfordulóját. A tájolás részeként pedig a Maros megyei kulturális intézmények Székelyudvarhelyen, Csíkcsicsóban, Kovásznán vendégszerepelnek.

„A Székelyföld Napok kiváló példája az együtt gondolkodásra, közös munkára nem csak a megyék között, de megyén belül is. Mi azokra a programokra vagyunk büszkék, amelyeket a másik két megyében »tájoltatni« tudunk, és a másik két megyéből tudunk fogadni, hisz a Székelyföld Napok programsorozatnak ez is a célja” – fogalmazott Zonda Erika, a Hargita Megyei Tanács programok, projektek vezérigazgatóságának vezetője. A rengeteg rendezvény közt megemlítette a Petőfi-emlékév apropóján bemutatásra kerülő verses összeállítást, de lesznek koncertek, kiállítások, filmvetítés, helyi hagyományos termékek kiállítása és vására, és idén sem marad el a Csíkszépvizi Káposztavágó Fesztivál. Utóbbiak nem kimondottan kulturális jellegű rendezvény, viszont hozzátartozik a Hargita megyei őszi mindennapokhoz – tette hozzá.

„A Kovászna megyei programok tervezéskor, az együttműködéseken túl, azt tartottuk szem előtt, hogy olyan kisebb településekre juttassunk el programokat, ahol lehet, hogy egész évben nincs más esemény, vagy ha van is, nagyon kevés. Tizenhat ilyen településre viszünk eseményeket” – mondta el Imreh István, a Kovászna Megyei Kulturális Központ igazgatója. Továbbá három olyan programot emelt ki, amely a nagyvilágba viszi hírét Székelyföldnek. „A Székelyföldi Grafikai Biennálé a három megye sikertörténete. A kétévente megrendezésre kerülő esemény most már a hetedik kiadásánál tart, a 62 országból jelentkező képzőművész a Székelyföld Napoknak tényleg hírét viszi Thaiföldtől Alaszkáig” – fogalmazott. Ugyanilyen hármas együttműködés eredménye a Kaptár dokumentumfilm-fesztivál, akárcsak a vadászati kiállítás, amely most Sepsiszentgyörgyön kap helyet, és mindhárom megye összes vadásztársasága jelen lesz.

A Székelyföld Napok ünnepi megnyitójára Maros megyében, Marosvásárhelyen kerül sor, október 7-én, a Kultúrpalota nagytermében, amelyről a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia vezetője, György Levente beszélt. Elmondta: a Filharmónia énekkara a Maros Művészegyüttessel fog közösen fellépni, de külön produkciója is lesz mindkét intézménynek.

A részletes program a www.szekelyfoldnapok.ro oldalon böngészhető hétfőtől, ugyanakkor a rendezvény Facebook-oldalát is érdemes követni.top